Ignite Public Startup-hjältar: Vkna

Idag presenterar vi Vkna, ett startupbolag från Umeå som hjälper företag och organisationer med mångfaldsarbete och jämställdhet.

Vkna's founders Johanna Engström and Emma Möller pitched the company on Ignite Sweden Day in December.

Vkna hjälper företag och organisationer med mångfaldsarbete och jämställdhet. Startupbolaget bildades 2014 utifrån ett driv att få vara med och bidra till verklig förändring inom organisationer. Att alla människor ska kunna trivas, komma till sin rätt, få lika förutsättningar och må bra på sin arbetsplats. 

Vi träffade Umeåbolagets medgrundare och jämlikhetsstrateg, Emma Möller, på Ignite Global Goals i december.  

– Ignite Global Goals är min första matchmaking, det är jätteintressant! Att man blir “för-matchad” gör att det redan finns intresse när man sitter i ett möte. Det förenklar processen väldigt mycket. Jag har träffat andra bolag här idag som vi inte var matchade med och där fick vi många olika leads som kommer leda till fler möten för oss, en sån bonus! 

Emma berättade att eventet överträffade hennes förväntningar. 

– Jag visste inte så mycket vad jag skulle förvänta mig. Jag har hört att det här skulle vara fantastiskt. Uminova Innovation i Umeå har berättat om matchmaking och vi tänkte: “wow, det här måste vi vara en del av”. Men det är ännu bättre än jag trodde. Så mycket härliga människor, det blir så lättjobbat att alla är så inriktade på bra möten. Väldigt kul! 

Hon tycker att den offentliga sektorn har bra fokus på jämlikhet och mångfaldsfrågor. 

– Vi har bara positiva upplevelser av att jobba mot offentlig sektor, där det finns en självklarhet att jobba med jämställdhet och mångfald, det prioriteras, så de ser värdet i våra tjänster. Man vill verkligen lära sig mer om hur man ska jobba och har en strategi för det.

Under åren Vkna funnits har det skett väldigt mycket. 

– Förut behövde vi förklara varför vi behövdes och varför det kräver resurser och kostar pengar. Idag är det ett annat läge. Nu finns kunskapen att det här är viktigt. Om 5 år är det ännu mer självklart. Om 5 år är vi ett större team, då har vi fler samarbeten inom Sverige inom fler sektorer och aktörer i andra länder. Vi har en vision att jobba i ett samlat hus, där vi jobbar bredare mot både privat och offentlig sektor under samma tak. Såklart kommer vi fortsätta jobba digitalt så man ska kunna jobba vartsomhelst ifrån i Sverige.

Läs mer på Vknas hemsida: https://vkna.se 

Share this article

Get inspired by the Ignite Sweden Stories and articles

Login for Ignite Sweden members

Sign in to our digital platform Ignite Magic to join our program, check out our upcoming matchdays, update your company profile, and access useful resources created exclusively for members such as legal templates and other material to help you prepare for your meetings.

Not a member yet?

Click on the boxes below to learn more about our memberships and get started.