Ett kulturskifte sker nu tack vare Ignite Public

Uppsala kommun kom i kontakt med det planerade projektet Ignite Public sommaren 2018 inför starten 2019. “Det var självklart att vi skulle vara med”, säger Johan Rosén, Näringslivsstrateg på Uppsala kommun. De har matchats med flertalet startups sedan dess.

Johan Rosén (Business Strategist), Patric Kiraly (Development Manager, Cultural Administration) and Sten Bernhardsson (Administrative Director, Cultural Administration) are some of the Uppsala team's zealots who are passionate about working with startups. Photo: Göran Ekeberg

På bilden: Johan Rosén (Näringslivsstrateg), Patric Kiraly (Utvecklingsledare, Kulturförvaltningen) och Sten Bernhardsson (Förvaltningsdirektör, Kulturförvaltningen) är några av Uppsala-teamets eldsjälar som brinner för arbetet med startups. Foto: Göran Ekeberg

– Kvalitén på bolagen är så bra att vi inte hinner med alla piloter vi vill göra. Ignite Public har verkligen levererat, fortsätter han.

Innovation är viktigt för Uppsala kommun, som även kallas “superkommun” tack vare den enorma organisationen som kommunen har.

– Vi har ansvar att se till att medborgare får maximal värde för sina skattepengar, när det handlar om att hitta nya lösningar på de utmaningarna som vi har så måste man våga tänka nytt och pröva nytt, säger Johan Rosén.

Efter deras första Ignite Public matchmaking uppstod två piloter som gett mersmak. Den ena med bolaget Parlametric, som möjliggör medborgardialoger på ett nytt innovativt sätt, och den andra med Bumbee Labs, som mäter användning av ytor, till exempel hur folk rör sig inne på Uppsala stadsbibliotek.

– Allting gick oerhört smidigt. 5 stjärnor på agilitet för oss, Parlametric och Bumbee Labs! Gör vi allt själva så är det lätt att fortsätta göra vad man alltid gjort. De nya mindre bolagen vågar satsa på ett helt annat sätt – nytänk helt enkelt, säger Johan Rosén.

“Ta vara på all innovation”

Sten Bernhardsson är förvaltningsdirektör på Kulturförvaltningen. Han förklarar att samarbetet med Ignite Public inte bara är för deras egen vinnings skull även om han ser det som gynnsamt för Uppsala kommun.

– Vi måste förenkla, förbättra och göra vårt uppdrag ännu bättre imorgon än vi gör idag, och ta vara på all innovation som finns. Vi måste hänga på morgondagens innovation och inte stirra oss blinda på vad som redan finns. Vi blir ju ointressanta om vi inte uppgraderar oss. Utöver det så är det viktigt att vara den som vågar, det sker ett kulturskifte nu inom organisationen tack vare Ignite Public, säger Sten Bernhardsson, Förvaltningsdirektör på Kulturförvaltningen Uppsala kommun.

– Vårt mål är att kunna jobba på det här sättet oavsett förvaltning, flera piloter i liten skala, så man snabbt kan utvärdera och jobba agilt, för att sedan kunna skala upp, säger Patric Kiraly, utvecklingsledare Kulturförvaltningen Uppsala kommun.

“Vi måste alla hjälpas åt för att stötta Sveriges nästa storbolag”

Sverige är ett föregångsland inom innovation. Vi ligger till och med i ledningen för så kallade “unicorns” per capita – det vill säga har en miljardvärdering utslaget på hur stort landet är. Alla dessa var en gång en startup och Johan Rosén menar att det är allas ansvar att våga vara kund till ett nytt bolag.

– Det finns massor av mindre företag som tagit fram lösningar på väl definierade utmaningar, och även om dom fått stöd från till exempel Vinnova, så behöver ju startups en riktig kund. Ska vi få fram nästa Spotify så måste vi alla hjälpas åt, vi måste alla vara villiga att vara första kunden, och vi måste lära oss hur man jobbar med mindre företag, säger Johan Rosén.

Bild: Johan Rosén (Näringslivsstrateg) med priserna. Foto: Uppsala Kommuns LinkedIN.

Startups hjältar inom den offentliga sektorn

Ignite Sweden prisade förra veckan olika aktörer inom den offentliga sektorn och näringslivet som stödjer startups. Uppsala kommun tog emot två av de priser som delades ut under dagen: Master of Startups och Best Startup Collaborator.

– Att på det här sättet bli uppmärksammade betyder oerhört mycket. Det visar att vårt arbete med att främja en innovationsdriven kultur, både internt inom kommunen men även i relation till de som skapar framtidens jobb, startup-företagen, ger resultat, säger Johan Rosén, näringslivsstrateg i Uppsala kommun.

– Uppsala Kommun visar att det är möjligt att driva innovation genom startup-samarbeten. Det är svårt för stora företag att samarbeta med startups, och ännu svårare för aktörer som lyder under lagen om offentlig upphandling. Här är Uppsala Kommun en verklig förebild, och vi hoppas att många fler kommer följa deras exempel, säger Stina Lantz, programchef för Ignite Sweden. 

Share this article

Get inspired by the Ignite Sweden Stories and articles

Login for Ignite Sweden members

Sign in to our digital platform Ignite Magic to join our program, check out our upcoming matchdays, update your company profile, and access useful resources created exclusively for members such as legal templates and other material to help you prepare for your meetings.

Not a member yet?

Click on the boxes below to learn more about our memberships and get started.